Flickvännen av Karolina Ramqvist

Boken handlar om Karin som är ihop med John. John är ledare för ett gäng yrkeskriminella killar.Karin lever lyxliv med honom. I alla hjärtans dag present gav han henne ett hus. När de flyttade in där lämnade hon hela sitt gamla liv bakom sig.

 

Hennes mamma och systrar har försökt få henne att bryta me John. Men Karin vill inte. Hon älskar John och känner sig trygg med honom. Han kommer aldrig att lämna henne.

 

 

Boken utspelar sig under några dagar när John är “borta på jobb”. Man får följa Karins funderingar, tillbakablickar på sitt tidigare liv, planer inför tjejfesten med de andra flickvännerna/fruarna till Johns “kollegor”. Hon pratar också mycket om Henry & Karen som måste ha varit nått maffiapar i U.S.A. Jag förstår inte riktigt det.. Men efter att ha slagit upp det så vet jag nu att det handlar om filmen Maffiabröder. Som jag inte sett.

 

 

Karolina Ramqvist har fått mycket kritik i recensioner för att hon inte tagit avstånd från det liv det liv som Karin lever med John. Men jag tycker att den är bra skriven och man tycker inte precis att Karin lever nått drömliv. Hon har nöjt sig. Det verkar som hon aldrig har varit bra nog i sin familj eller i sina andra relationer. När hon hittar John som älskar henne över allt är hon villig att blunda för vad han gör. När han säger att han hellre dödar henne än att hon lämnar honom väljer hon att se det som hans sätt att visa att han älskar henne. Hon försöker att glömma genom att vara den perfekta flickvännen, ha helt nya saker kring sig och klippa banden till sitt gamla liv.

4 thoughts on “Flickvännen av Karolina Ramqvist

  1. […] Flickvännen – Karolina Ramqvist […]

  2. […] vita staden är uppföljaren till Flickvännen som jag läste i april 2010. Vissa böcker stannar kvar hos en och den har verkligen gjort […]

  3. Flickvännen är för mig en skildring av Karins försök att ge sig själv ett ansikte och ett subjekt; Temat är Karins osäkerhet och känsla av att inte vara något annat än ett objekt; snyggt utseende, häftiga kläder, roliga rollspel John ska uppskatta. “John skulle kunna få vem som helst” bygger på Karins osäkerhet och låga självkänsla. Karen och Henry Hill är för mig illusionen av ett par Karin kan identifiera sig med.

    • Karen och Henry Hill finns med i filmen “Maffiabröder” – vilket stämmer med Johns kriminalitet och Karins försök att passa in i rollen som femme fatale utan att avslöja sin bakgrund; Vanlig kvinna från medelklass med föräldrar och syskon. Alla undrar varför inte Karin kan bryta sig loss från förhållandena skapade av John och hans värld där kvinnan endast är en handelsvara och objekt. Karin försöker med sina egna samtal och försök att hitta sin egen identitet men Johns värld är den dominanta och norm. Den nuvarande situationen Karin finns i ger inte utrymme åt Karins vilja och intressen men i sin ensamhet kan det möjligen finnas en chans till frigörelse och början till ett liv.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s