Her fearful symmetry

Jag har tidigare läst Tidsresenärens hustru av Audrey Niffenegger. Den tyckte jag mycket om, så när jag såg att Her fearful symmetry fanns på bibblan så  reserverade jag den. Jag har haft boken hemma i mer än tre månader och lånat om den 2 ggr. Jag kände att jag måste vara på precis rätt humör för att läsa den. Och nu har jag äntligen läst den. De första 2/3 älskar jag och den sista 1/3 tycker jag mycket om. Jag älskar att handlingen utspelar sig kring en gammal kyrkogård (älskar gamla kyrkogårdar) och folk som jobbar där.

Historien utspelar sig i London, England och  börjar med att Elspeth dör vid 43 års ålder i leukumi. I USA bor Elspeths enäggstvillingsyster Edie med sin man Jack(som var Elspeths fästman från början) och sina tvillingdöttrar Julia och Valentina.. Elspeth testamenterar alla sina tillgångar till tvillingarna men har ställt några ultimatum. 1. Tvillingarna måste ha fyllt 21 år. 2. Tvillingarna måste bo i hennes lägenhet i 1 år innan den kan säljas. 3. Edie och Jack får inte besöka lägenheten.  Julia och Valentina är spegeltvillingar. Dvs om de står mittemot varandra ser det ut som om de tittar i en spegel. Valentina är spegelvänd också på insidan. Alla hennes organen sitter tvärtemot hur de brukar sitta. Elspeth var tilsammans med en yngre man, Robert, som bor i samma hus. Han jobbar med sin avhandling om kyrkogården och är även en guide där. Han har mycket svårt att komma över förlusten av Elspeth.

Julia och Valentina har ett komplicerat förhållande. De älskar varandra och har svårt att klara sig utan varandra. Men man förstår ganska snart att det är Julia som inte vill vara utan Valentina. Julia har alltid bestämt allt som de ska göra t.o.m. att de skulle sluta på  olika college. När Valentina försöker bryta sig loss så visar Julia upp en riktigt otrevlig sida. Man ska nog tycka att Valentina är det svaga tvillingen och Julia är den starka. Men frågan är om det inte är tvärtom egentligen. Med i berättelsen finns också The little kitten of Death som flyttar in till tvillingarna.

I lägenhetan ovanför tvillingarna bor Martin, en man med grav OCD, Han har inte varit utanför dörren på åratal, undantaget var Elspeths begravning. Han lever ensam sedan hans fru Marikje flyttat tillbaka till Holland eftersom hon inte orkar med hans tvångsbeteenden längre. Julia blir vän med honom och saker och ting börjar hända.

Julia och Valentina flyttar till London. Där upptäcker Valentina tillslut att moster Elspeth finns kvar som spöke.  De börjar kommunicera med varandra. Robert får också kontakt med tvillingarna och dras till Valentina. Men vad tycker Elspeth om det?

(bild från www.adlibris.com)

Advertisements

2 thoughts on “Her fearful symmetry

  1. Helena says:

    Jag tyckte väldigt mycket om den här boken men precis som du upplevde jag att den tappade lite på slutet. Men stämningen mellan människorna och kyrkogården var väldigt fin hela vägen.

  2. […] Her Fearful Symmetry – Audrey Niffenegger […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s