Fantasy!

Jag upptäckte ju tv-serien Game of Thrones för några veckor sedan och blev så sugen på att läsa serien av George R.R. Martin. Tyvärr fanns den inte på engelska på bibblan men jag fick tag i den första boken på svenska. Och det gick jättebra att läsa dem på svenska. Det måste ha varit en bra översättare. 🙂

Den första boken heter i alla fall Kampen om järntronen. Det ska tydligen bli en serie om 7 böcker och den femte kommer ut i sommar (på engelska).  Boken utspelar sig i Västeros (en påhittad kontinent). Det är som på medeltiden.

Handlingen kretsar bland annat kring Ned Stark och hand familj. Ned var med och hjälpte Robert Baratheon att vinna tronen. Ned är lord över Vinterheden, den norra halvan av den ö som är Västeros. Men nu kommer Robert och ber om sin väns hjälp. Han ber Ned att bli hans nya Hand (kungens närmaste man). Ned känner sig tvingad att tacka ja.
I Neds familj ingår hustrun Catelyn och hans 5 barn med henne; Robb, Sansa, Arya, Brann & Rickon. Neds oäkta son Jon Snö bor också med familjen. Catelyn var förlovad med Neds äldre bror, men han dog.

Kungen är gift med Cersei Lannister som är en riktig intrigmakerska. Hennes tvillingbror Jamie Lannister ingår i kungsvakten, Han är lika falsk som sin syster. Tvillingarna är mycket vackra. De har en bror som är dvärg, Tyrion. Tyrion är mycket smart och älskar att ställa till djävulskap. Han är faktiskt ganska rolig.

I början av boken hittar Ned, Robb, Jon och Bran en död skräckvarg (en stor varg som också är på släkten Starks vapensköld). Det visar sig att den har fött 5 valpar. Jon övertygar Ned om att det är ett tecken på att hans 5 barn ska få en varsin. Men det finns en sjätte varg som är albino och den får Jon.

När Ned åker till huvudstaden så tar han med sina döttrar Sansa och Arya och deras vargar. Sansa älskar lyx och flärd. Hon ska gifta sig med kronprinsen Joffrey som är ett litet svin.  Innan de åkte från Vinterheden råkade Bran se något ha inte borde se. Jaime Lannister buttar honom nedför ett torn tillföljd av det.

Den förra kungaätten Targaryen är utdöd förutom syskonen Viserys och Daenerys. De har hållt sig gömda ända sedan Daenerys föddes. Robert Baratheon vill se dem döda. Viserys är inte snäll mot sin syster utan säljer henne mer eller mindre till Khal Drogo. I utbyte hoppas han få tillgång till Drogos män så han kan ta tillbaka makten från Robert . Targaryens säger att de tillhör dragens ätt.

Det är mycket att hålla reda på i början av boken. Många namn och många olika familjer. Men snart kommer jag in i det. Det är en bra och spännande historia. Med tonvikt på relationer och maktspel. Det finns inte så mycket magiskt med i boken. Förutom vålnader och nån drake då, men inga alver eller nått sånt. Inte än iallafall.

Boken berättas ur olika personers perpektiv. Ur Ned, Tyrions, Catelyn, Daenerys, Robbs, Jons, Arya, Sansa. Det är aldrig två kapitel i följd som berättas av samma person

Jag vill inte säga för mycket heller…Det är väldigt likt serien. Fast i serien har de gjort alla Starks barn ungefär 3 år äldre än i boken.  Och jag hatar Cersei och Jamie Lannister. Tyrion gillar jag än så länge.

Jag måste låna nästa bok på bibblan!

Advertisements

2 thoughts on “Fantasy!

  1. Jag laste ocksa forsta boken pa svenska for en himlans massa ar sedan
    (fast da var den uppdelad i tva delar) och sedan glomde jag bort den ett tag. Har nu bestamt mig for att lasa hela serien, formodligen pa engelska, nar tillfalle ges, minns att jag tyckte att den var sjukt bra!

  2. […] Kampen om järntronen – George R.R. Martin (bibliotek)♥ […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s