Det visade sig vara en omläsning

 

Jag har just läst ut Standing in the Rainbow av Fannie Flagg för andra gången. När jag lånade den visste jag inte att jag läst den förr. Jag hade mina misstankar men tänkte att det berodde på att jag läst Välkommen till himlen med samma författare för inte så länge sen. Den och Standing in the Rainbow har ju gemensamma karaktärer. Det visade sig dock att jag läst den förut. Men det gjorde inte så mycket så jag läste klart den.

Boken berättar historien om den lilla småstaden Elmwood Springs, Missouri. Historien börjar på 1940-talet  när andra världskriget är över. Alla är optimistiska och väldigt stolta över sitt land.

Huvudpersonen i historien är Dorothy Smith som sänder sitt radioprogram varje dag från sitt vardagsrum med sin svärmor Mother Smith som spelar på orgeln. Hennes radioprogram når ut till hela staten även till de mest avlägsna gårdarna där hemmafruarna är mycket isolerade. De lär känna hela hennes familj med hennes man Doc som är stadens apotekare, den tonåriga dottern Anna Lee och hennes busfru till son Bobby.

Genom boken får vi följa familjen och deras grannar och vänner från 40-talet ända till 90-talet. Genom glädje och sorg. Fannie Flagg skriver ju alla sina böcker på samma sätt. Det handlar om familjer i småstäder. Oftast är det tragedier och andra hemskheter. Men det känns inte lika hemskt när man läser om dem i hennes böcker. Det finns alltid hopp. Boken är också väldigt rolig med alla påhitt som Bobby kommer på, eller dn tokiga gospelsjungande familjen Oatmans. Men det finns vissa delar av boken som inte är ett dugg roliga utan bara hemskt sorgliga. Tårarna rann vid minst tre tillfällen.

Min favorit i boken är förutom Dorothy Smith den blyga Betty Raye.

En sak irriterar mig lite… Om boken varit 5 sidor längre så hade den nått upp till min tegelstensgräns (500 sidor). Nu var den bara “nästan” en tegelsten. 😉

Fannie Flagg har också skrivit:

  • Stekta gröna tomater på Whistle Stop Cafe
  • Daisy Fay och mirakelmannen
  • En röd liten fågel i juletid
  • I Still Dream About You

Elmwood Springs serien: Welcome to the wold baby girl, Standing in the Rainbow och Can´t Wait To Get To Heaven (Välkommen till himlen).
Det är jättekonstigt att man översatt den sista delen i en serie av 3 och ingen av de andra.. Jag har läst alla men är inte säker på om jag läst Welcome to the world baby girl. Men vem vet , kanske jag gjort det med. Jag började ju inte skriva upp vad jag läste förrän 2007.

Advertisements

2 thoughts on “Det visade sig vara en omläsning

  1. […] Standing in the Rainbow – Fannie Flagg juni 495s (bibliotek) Like this:LikeBe the first to like this. […]

  2. […] Standing in the Rainbow – Fannie Flagg […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s