Som ringar på vattnet..

På en grillfest i förorten  örfilar en man en ouppfostrad 3-årig pojke, som inte är hans egen son. Händelsen påverkar de närvarande människornas liv på ett sätt de aldrig kunnat trott. Bokens handling utspelar sig till största del i Australien.

Varje kapitel i boken berättas av olika personer som var med på grillfesten. Det första berättas av Hector, en man strax över 40 som tillsammans med sin fru Aicha var värdar för grillfesten. Hector är riktigt självisisk och bedrar sin fru. Han har gjort det flera gånger. Han är omåttligt stolt över sitt utseende. Mindre stolt över sin son som hanskäms över för han inte är sportig utan tvärtom är lite småfet.  Hectors kapitel tar slut strax efter att hans kusin har smällt till hans frus kompis odräglige son, som bara är 4 år.

Resten av kapitlen berättas av:

 • Anouk (Aichas vän)
 • Harry (Hectors kusin som slog pojken)
 • Connie (den tonåriga flickan man tror Hector varit otrogen med)
 • Rosie  (mamma till Hugo den slagna pojken)
 • Manolis (Hectors pappa)
 • Aisha (Hectors fru &Anouks och Rosies vän)
 • Richie (Connies bästa vän),

Allt ställd på sin spets när den slagna pojkens familj anmäler händelsen till polisen och saken går vidare till domstol.
Det handlar mycket om sex med ganska detaljerade beskrivningar. Lite väl detaljerade ibland måste jag säga. Boken är annars mycket välskriven. Det är ingen som är utan skuld i det här dramat om jag säger så.  Men Harry som slog pojken får jag en allt är större motvilja mot ju längre in i boen jag kommer. Men Rosie, pojkens mamma, ligger inte långt efter. Hur kan man låta ett barn bete sig på det där sättet? Självklart är det alltid fel att slå ett barn. Det är fegt. Men det är också fegt att uppfostra barnet att tro att han är världens mittpunkt och att han alltid ska få som han vill. Snacka om att binda ris åt egen rygg.  (Det är för övrigt något jag alltför ofta stöter på i mitt arbete).

Boken fick jag genom mitt medlemskap i The English Bookshops Book Club. Boken kommer snart ut på svenska som Örfilen. Läs den!

Tydligen har man gjort en tv-serie på 8 avsnitt baserad på boken. Boken är skriven av Christos Tsiolkas, är författarens fjärde roman och har vunnit flera litterära priser.

Advertisements

3 thoughts on “Som ringar på vattnet..

 1. […] The Slap – Christos Tsiolkas juli 483s (egen) […]

 2. enligt O says:

  Tyckte väldigt mycket om den och ser fram emot att lyssna på Tsiolkas på bokmässan. Har inte läst något mer dock.

 3. […] The Slap – Christos Tsiolkas […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s