Little House # 3

20130704-114703.jpg

Familjen Ingalls lämnar Stora Skogeni Wisconsin för att resa över prärien till Indianterrioriet. Pappa Charles tycker att det har blivit för mycket folk i Stora Skogen och nu har ju regeringen lovad att nybyggare kan få mark i Indianterriorriet.

Det blir en lång och farofylld resa speciellt när de försöker ta sig över  en å som börjar stiga när de är mitt i den. Vagnen börjar flyta, hästarna tvingas simma och pappa måste hoppa ner i vattnet för att få hästarna till andra sidan. Väl på andra sidan upptäcker de att hunden Jack är borta. De tror att han drunknat, men så illa är det inte. Det får de dock inte veta förrän på kvällen.

Det är mycket prat om att det är en skam för stora flickor på 7 år att gråta, till och med när de tror att Jack är död. Jag sitter ju och grinar varje gång jag läser den och jag vet ju att han klarar sig. Men det var väl så på den tiden. Man skulle inte visa sina känslor så tydligt. Inte gråta, höja rösten, skratta högt etc.

Nybyggarlivet är spännande och farofyllt. De har en indianstam som nära grannar och mamma Caroline är livrädd för dem. Pappa Charles försöker att lugna henne och menar att det inte är någon fara. Dessvärre har de råkat byggt sitt hus alldeles intill en stig som indianerna ofta färdas på.
Det finns också ett överflöd av vilda djur. Buffalovargar (ovanligt stora vargar) och pantrar finns i närheten av huset.
Mamma Caroline råkar illa ut när hon och Charles gör ett timmerhus och en stock ramlar ner på henne.

Farbror Edwards dyker upp i den här boken. Han är ju en viktig person i tv-serien men i böckerna är han bara med i Lilla Huset på Prärien, By the Shores of Silver Lake och en till bok.

Laura vill ha en Papoose. Vet ni vad det är? Ett indianbarn. Det märks att familjen och deras grannar ser på indianerna som någon slags halvmänniskor eller som djur. Lauras pappa har visat henne alla andra djurbarn så hon förväntar sig att han ska visa henne en papooose också. Andra tider, andra tider, men jag blir så förbannad! Som när Fru Scott tcker att indianerna inte behöver någon mark för de använder den ju inte. De gjorde de ju visst, men de var inte jordbrukare. Eller när Mr Scott säger The only good indian is a dead indian. Snacka om hyckleri! Och de ska vara kristna. Nä usch!
Amerikas historia är en blodig historia. Snacka om folkmord på indianerna!

 

Advertisements

2 thoughts on “Little House # 3

  1. […] Little House On the Prairie – Laura Ingalls Wilder 3/7 3  335s (egen)♥ […]

  2. […] Little House On the Prairie – Laura Ingalls Wilder […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s