Lilla Huset # 4

IMG_3622[1]

I On the Banks of PLum Creek ( Huset vid Plommonån)Laura och hennes familj har flyttat till Walnut Grove i Minnesota. De byter bort hästarna mot två oxar Bright och Pete (Röding och Pete på svenska). Laura vill egentligen inte bo där. Hon vill längre västerut där det finns vilda djur och indianer.
Deras första hem blir en jordkula. Tänk att bo i en jordkula. Luktar inte det instängt och blir det inte hemskt fuktigt i dem? Där blir de kvar över hösten, vintern och våren. Mary och speciellt Laura älskar att leka vid ån. Hon är äventyrlig och lite väl våghalsig ibland.

Det går inte så bra för familjen Ingalls. De bygger ett hus med lånade pengar. Det ska ju betalas när veteskörden är gjord. Det ser ut som pappa Charles kommer få en rekordskörd med vete men gräshoppor invaderar trakten och äter allt som är grönt. Charles blir tvingad att lämna familjen för att söka arbete lång västerut 200 miles går han i sina trasiga stövlar.

Laura och Mary börjar i skolan. Mary älskar det men Laura skulle hellre vilja vara hemma vid ån och leka med Jack. Nu träffar hon också Nellie Oleson för första gången och hon blir Lauras nemesis. Nellie är nedlåtande mot Mary och Laura för de är lantflickor själv äger hennes pappa en av stadens affärer. Men Laura kan inte förlåta Nelie när hon är otrevlig mot mamma Caroline och hon bestämmer sig för att hämnas..

Annars är det mest dramatiskt när pappa går vilse i snöstormen och när Laura “stjäl” tillbaka Charlotte.

Det känns som om pappa Charles var lite väl våghalsig . Hur vågade han låna pengar till huset egentligen? Det måste ha varit tufft för mamma Caroline att sköta allt hemma och vara ensam med tre flickor när han blev tvungen att åka bort på jobb.

Advertisements

2 thoughts on “Lilla Huset # 4

  1. […] On the Banks of Plum Creek – Laura Ingalls Wilder  4/7  339s (egen)♥ […]

  2. […] On the Banks of Plum Creek – Laura Ingalls Wilder  […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s