En riktig vamp (yr)!

20130916-191953.jpg

När vi “träffas i Vampyrbokcirkeln” nästa gång den 10 november ska vi ha läst Svulten av Hannele Mikaela Taivassalo och Smittad av Johanna Strömqvist. Jag är ute i ovanligt god tid och har redan lånat hem båda böckerna från biblioteket. När vi åkte till Stockholm förra helgen började jag läsa Svulten.

Så här står det på Adlibris:

Svulten är en roman om den sista vampyren Jorunn Själfhämnd. En gång, då hon ännu var skräddardotter Jorunn Larsdotter i Stockholm i slutet av 1700-talet, sade hon ja. Till kärlek över hennes stånd, till friherre von B. Det slutade fatalt.Nu driver hon längs Helsingfors gator, hungrig och med en enda önskan: att dö. Allt hon har är hon trött att begära. Hon har levt i flera sekler, stillat sitt begär i Paris, London, Vilnius, Petersburg. Nu är hon den sista i sitt slag, obotligt ensam. Och hon har kommit till släkten von Bs gods för att ta ut sin hämnd. Hannele Mikaela Taivassalo skriver skärande vackert om det fula, det äcklande, det destruktiva. Och om vår tids förbannelse: att aldrig få nog. Jorunn efterlämnar sorg och skräck i sina spår, läsaren blir omväxlande rädd för henne och rädd om henne. Taivassalo ger sig modigt i kast med skräckgenren och dess våld och begär. Hon gör det på sitt eget hypnotiska vis – skrämmande skickligt.
Boken är så välskriven. Jag gillar verkligen berättarstilen. Jorunn är riktigt otäck, kall och avstängd. Men man förstår henne. Historien hoppar mellan nu och dåtid.Miljöbeskrivningarna är underbara.  Jag blir nog tvungen att köpa boken. Snygg är den oxå!
Författaren Hannele Mikaela Taivassalo har tidigare gett ut de här böckerna på svenska:
  • Kärlek kärlek hurra hurra 2005
  • Kom och se här 2010
Advertisements

3 thoughts on “En riktig vamp (yr)!

  1. Veronica says:

    Vad roligt det lät!:)

  2. […] Svulten – Hannele Mikaela Taivassalo 7-8 246s (bibliotek) […]

  3. […] Svulten – Hannele Mikaela Taivassalo […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s