Judas barn

20131009-064056.jpg

Leipzig år 2007. Syster Theresia sitter vid dödsbäddarna och ledsagar de sjuka in i döden, men ingen på sjukhuset vet vem hon egentligen är. Ung, vacker och frisk – för evigt. Det låter som en dröm, men för Theresia är det sedan länge en förbannelse. Hon längtar bara efter en sak: att få somna in och aldrig vakna igen. Men det får hon inte. Hennes skuld är för stor, hennes ansvar för tungt. Under långa, ensamma nätter skriver hon ner sin historia för att lindra smärtan. Den börjar 1670 i Serbien och berättar om en liten flicka som dras in i Judas barn, ett hemligt sällskap av forskare – tillika vampyrer.

Boken har sin början 1690 i Serbien där den unga flickan Jitka bor med sin mor. Men när de osmanska janitsjarerna gör en räd i deras by och hittar en  pojke gömd på deras tak så fängslar Jitkas mor. Jitka lyckas fly och får bo hos grannar till en man vid namn Karol dyker upp. Han säger att han är Jitkas far och hon blir tvungen att följa med honom.

Karol bor isolerad i en ombyggd gammal kvar mitt i skogen. Där studerar han och forskar. I början är det ganska oklart vad han forskar om, men det visar sig vara olika sorters vampyrer. Han gör experiment och obducerar kroppar. Jitka blir upplärd av Karol och hon är mycket smart. Snart har hon fått stora kunskaper och får hjälpa till att döda vampyrer eller främst upirer som är en sorts vampyr.

Men hennes pappa tillhör ett hemligt sällskap som kallar sig för Judas barn. Det är meningen att Jitka (som nu bytt namn till Scylla) ska bli medlem. Men Scylla kommer att förlora allt på grund av Judas barn.

Jag tycker om att det finns olika sorters vampyrer och att de beter sig på olika sätt. Många är just bara otäcka blodsugare. Medan de som kallas Judas barn är en slags upphöjda vampyrer sdom är intellektuella.

Historien hoppar mellan 1600-tal och 2007. Ibland tycker jag att det blir lite jobbigt att läsa boken. Den blir seg ibland. Men i stort så är den riktigt bra.
Jag störde mig på att det var en del felsyftningar och ord som fallit bort i texten.

Judas barn är första delen i en trilogi. De två efterföljande delarna är Judas sonen och Judas döttrarna. De har inte blivit översatta till svenska än.

Författare är Markus Heitz, han har också skrivit fantasyserien The Dwarves, War of the Dwarves, Revenge of the Dwarves och The Fate of the Dwarves.

* Judas barn är en tegelsten på 525 sidor.  Inte värsta sortens tegelsten alltså. 😉

Advertisements

5 thoughts on “Judas barn

  1. Carro says:

    Bara titeln gör mig lite nyfiken 🙂

  2. Den här verkar så väldigt intressant, men också rätt lång. Tror jag ska kolla upp den finns som ljudbok så jag kan lyssna på jobbet 🙂

  3. […] Judas barn – Markus Heitz 6-8/10 525s (bibliotek) […]

  4. Cicci says:

    Jösses, har du redan hunnit läsa den! Min har bara hamnat på nattduksbordet än! 😉

  5. […] Judas barn – Markus Heitz  […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s