Alla borde läsa den här!

De glömda kvinnornas röst : Doktor Denis Mukwege och kampen för människovärde i krigets Kongo

Libris förlag lade ut den här boken som pdf på sin hemsida. Det var< gratis att läsa den så det gjorde jag. Riktigt hemska historier och det värsta är att det är sant. Att världen och FN blundat för kvinnornas situation i Kongo.

 

Tusentals kvinnor utsätts varje år för brutala och tortyrliknande våldtäkter som en del av kriget i Kongo-Kinshasa. För många av dem blir straffet dubbelt när de efter våldtäkten blir utfrysta av sin släkt och betraktade som förorenade av fienden.

Här är berättelsen om hur läkaren Denis Mukwege, grundare och chef för Panzisjukhuset i Bukavu, har blivit de våldtagna kvinnornas röst i världen. Han har vigt sitt liv åt att upprätta dessa kvinnors värdighet, fysiskt och psykiskt. För detta han belönats med FN:s människorättspris och Olof Palmepriset.

Flera kvinnor har fått berätta sina historier. Det är hemska historier om hur de blivit våldtagna och ibland bortrövade och utnyttjade som sexslavar av fiender under kriget i Kongo-Kinshasa. Men det som är ännu väre är hur de behandlas av sina män och/eller sina grannar efteråt. De hånas och kallas fiendens hustrur. Detta fast deras män kanske varit närvarande vid våldtäkten och inte kunnat göra något för att skydda sina fruar. Hur kan de anklaga sina fruar? Helt otrolig och ofattbart!
Alla borde läsa boken. Den innehåller bara 150 sidor och kan läsas här. Gör det!

2 thoughts on “Alla borde läsa den här!

  1. […] De glömda kvinnornas röst – Birger Thureson  151s  25-26/10 (e-bok, läst på dator) […]

  2. […] De glömda kvinnornas röst – Birger Thureson  […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s