Varning för tårfall!

min-mormor-halsar-och-sager-forlat

Elsa är sju år gammal och rätt störig. Eller hon uppfattas i alla fall så eftersom hon inte är helt blåst i skallen och den gällande samhällsnormen är ju att sjuåringar ska vara det.

Mormor är hennes bästa vän. Hennes enda, faktiskt. Mormor brukade vara ett geni och jobba som kirurg, men nu kör hon bil utan körkort och står på balkongen med öppen morgonrock och skjuter på oanmälda besökare med paintballgevär.

Folk säger att hon är annorlunda. Galen. Men mormor har ett hemligt språk och ett eget kungarike, “Miamas”, och där är allt annorlunda. Det är dit mormor tar med Elsa när Elsas föräldrar skiljer sig och när Elsa blir slagen i skolan för att hon inte är som alla andra sjuåringar. Miamas är deras frizon, tills mormor en dag blir sjuk och får veta att hon är döende.

Som ett sista äventyr ger hon då Elsa en serie brev, där mormor ber sina grannar om ursäkt. De leder Elsa till en trappuppgång fylld av militanta bostadsrättsivrare, fanatiska kaffedrickare, kamphundar, monster, fyllon och helt vanliga kärringar. Men de blir också upptakten på en historia där ett barn försöker lära sig acceptera att alla man älskar ska dö, och där hon bit för bit får veta sanningen om både kungariket Miamas och sin mormor.

Jag lyssnade på boken på Storytel och älskade uppläsaren Anna Maria Käll. En bok som verkligen engagerade mig. Den är hjärtskärande, rolig, hemsk och helt underbar. Jag storgrinade vid flera tillfällen. Vilka superhjältar det finns mitt bland oss i vardagen. Författaren Fredrik Backman är ett geni. Jag har redan fått en kollega att lyssna på boken och hon har även lyssnat på En man som heter Ove. Båda är riktigt bra!

Nu har jag planer på att lyssna på Britt-Marie var här inom kort.

Advertisements

2 thoughts on “Varning för tårfall!

  1. […] Min mormor hälsar och säger förlåt – Fredrik Backman   -24/1 (storytel) ♥ […]

  2. […] har tidigare lyssnat på En man som hette Ove, Min mormor hälsar och säger förlåt och Britt-Marie var här av Fredrik […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s