Dogge Doggelito

Det har gått tjugo år sen Dogge Doggelito och gruppen The Latin Kings på skivan Välkommen till förorten bjöd in Sverige till Alby och Norra Botkyrka. För den breda befolkningen var det ett okänt område, men genom Dogges texter växte det till en mytologisk plats, en förorternas förort.

Verkligheten de beskrev, en mångkulturell tillvaro med vapen, droger och bilstölder, hade ingen berättat om förut. Dessutom samplade de Astrid Lindgren – kaxigt stulet av ett gäng invandrare, som en kritiker skrev.

Under tio år var Dogge synonym med svensk förortshiphop. Alla ville ha en del av honom, kändisar, riksdagspolitiker och journalister. Ingen har fått så mycket respekt för sitt bidrag till den svenska hiphopscenen.
Samtidigt har ingen mötts med lika stort förakt när de lämnat den. När Dogge valde bort sin gatukredd för att iförd cykelbyxor göra reklam för Elgiganten, drabbades han av kulturelitens avsky.
I Ibland vill man bara försvinna berättar journalisten Kim Veerabuthroo Nordberg historien om Dogge Doggelito: om den fattiga uppväxten i Alby och genombrottet med The Latin Kings, de personliga tragedierna som ledde till att han hoppade av och den mörka perioden som följde, men också om kärleken till barnen och vägen tillbaka.

En riktigt intressant och välskriven bok som innhåller både glädje och sorg. Dogge har ju förlorat både en fru och ett barn. Han har förlorat kontakten med sina släktingar under  långa perioder.

Författaren Kim Veerabuthroo Nordberg har följt Dogge under flera år. Dessutom har han intervjuat vänner, familjemedlemmar, barndomsvänner, hans präst m.m. Men hans gamla bandmedlemmar från Latin Kings Chepe och Salla har vid flera tillfällen avböjt att delta.

Boken köpte jag på Books & Dreamseventet i Gasklockorna i Gävle, och fick den även signerad av Dogge himself.

IMG_6154[1]

Advertisements

One thought on “Dogge Doggelito

  1. […] Ibland vill man bara försvinna.En bok om Dogge Doggelito – Kim Veerabuthroo Nordberg  7-8/2  296s (egen) […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s