Vampire Academy

Vampire Academy

Jag vet att jag försökte läsa Vampire Academy på svenska för några år sedan. men jag tyckte den var seg och dåligt översatt. Jag gav den dock en ny chans i och med att den blev vald till en av böckerna vi skulle läsa i Vampyrbokcirkeln. Men den här gången tog jag inga risker utan valde att läsa den på engelska. Tur att hela serien finns att låna på biblioteket.

Boken handlar om Rose som är en dhampir, en blandninga av människa och vampyr och Lissa som är en Moroi. Moroi är vampyrer som dricker blod från frivilliga donatorer. Lissa tillhör kungafamiljen och är en prinsessa. Moroi är känsliga mot solljus och behöver ha livvakter som skyddar dem mot de elaka vampyrerna Strigoi. Strigoi är vampyrer som dödar när de dricker blod. De har ite sin själv kvar heller som Moroi har.
Dhampirerna fungerar som livvakter till Moroi. Om de inte är livvakter kan de bo i byar med sina barn ( de kan bara få barn med en Moroi) och kallas för blodhoror om de låter Moroi dricka blod från dem under sex. Tydligen är det superkinky.

Rose och Lissa är bästa vänner. De rymde från vampyrskolan St. Vladimirs när Lissas säkerhet blev hotad. Nu har de levt gömda i den vanliga världen i snart 2 år. Men väktare hittar dem och för dem tillbaka till St. Vladimirs. De får återuppta sin skolgång och Rose tvingas att jobba extra hårt för att ta igen all  tid som hon förlorat under sin frånvaro. Annars kommer hon inte kuna ta examen samtidigt som Lissa och bli hennes väktare. Den som tränar Rose är Dimitri som är en legend bland väktarna. Hon refererar till honom som en gud, så bra är han.

Det handlar mycket om Rose och Lissas speciella förhållande till varandra. Ända sedan bilolyckan där Lissas bror och föräldrar dog, men Lisssa och Rose överlevde, har de haft ett speciellt förhållande. Alla Moroi har en speciell magiska förmåga. Men man vet inte riktigt vad LIssa har för förmåga.  Men det finns en fiende på skolan som vet och som vill utnyttja Lissa för att rädda sitt eget skinn.

Naturligtvis är det en massa kärlek med komplikationer. Det är också en jäkla massa tjat om ålderskillnaden mellan Rose och Dimitri. Han är 24 och hon är 17. Oj oj!

Jag tyckte att boken var seg och att det inte hände å mycket. Om jag ska vara helt ärlig så hade jag aldrig läst ut den om jag inte skulle läsa deni Vampyrbokcirkeln och sedan se filmen. Men  efter ungefär 200 sidor så vände det och boken blev mycket bättre. Så mycket bättre att jag lånade fler böcker i serien.

Vad tyckte jag om filmen då? Besviken! Den kunde ha blivit riktigt bra. Men skådespelaren som spelade Dimitri hade ju världens sämsta peruk! Om det är hans eget hår och frisyr så tycker jag synd om honom. Dessutom tyckte jag inte att de visade hur snabb och bra han var. Den som var bäst var utan tvekan Christian.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s