Inte en främling

IMG_6893[1]

Inte en främling – 41 berättelser om identitet och mångfald ges ut av Teskedsordern tillsammans med Norstedts. Jag hade turen att få ett rec.ex av boken.

Berättelserna i boken är sprungna ur frågan ”Varför upplever vissa av oss att vi är främlingar i vårt eget land?” Frågan har inga enkla svar men har resulterat i 41 personliga och starka berättelser skrivna av kända och okända personer som har erfarenhet av utanförskap. Här får de möjlighet att dela med sig av sina funderingar kring känslor av utanförskap, identitet, diskriminering, homofobi och rasism.

Det är starka berättelse från kända och okända personer i olika åldrar och med olika bakgrunder. De delar med sig av sina erfarenheter av utanförskap. Resultatet är en serie djupt personliga och vitt skilda berättelser om rättigheter och tillhörighet, identitet och diskriminering, mångfald och rasism. Alla människor har rätt att definiera sig själva eller att låta bli att definiera sig alls.

En av författarna till boken är Bolibompaprogramledaren och konstnären Sannah Salameh. Hon skriver om mötet i tunnelbanan med en liten flicka som sa “Min pappa tycker du är jätteful”:

 ”Hela vägen hem tänker jag på flickan och hennes ord. Mest av allt är jag förbannad. Förbannad på en pappa som lär sin dotter att en kvinnas värde definieras av hennes utseende. Att det inte spelar någon roll hur rolig, driven, smart eller kompetent hon är, för om hon inte kan behaga är det andra inget värt.”

Hur tänker man då som förälder? När man kommenterar en kvinnas utseende på det där sättet framför sin lilla dotter.

Alla berättelser är läsvärda och borde läsas av alla. Det svider till och gör ont när man läser. alla berättelser berör och får mig att tänka till.
Om jag ska nämna några berättelser så är bl.a.:

  • Zinat Pirzadehs berättelse när hon åker tåg med sin lilla dotter och blir verbalt påhoppad av en manlig passagerare och en tonårsflicka med rasistiska uttalanden.
  • Soraya Posts berättelse om hur hennes mamma tvingades till en abort i 7:e månaden och tvångssterilisering. Allt för hon var rom.
  • Emerich Roth som berättar om sin tid i nazisternas koncentrationsläger där han förlorade nästan hela sin familj.
  • När Navid Modiri berättar hur han gick sönder när han ser “Järnrörsklippet” och SD-politikerna skriker “Det här är inte ditt land”.
  • Eller Paula Tillis insikt när hon får diagnosen Asergers syndrom och ADD att hon inte är dum och lat och att hon duger som hon är. 24 år var hon då och att hade ett helt liv av misslyckanden och utanförskap.

En viktig bok som fler skulle läsa. Den kan absolut användas i undervisningen med äldre elever. Det finns en lärarhandledning till gymnasieskolan.

 På hemsidan http://inteenframling.se/about/ kommer det ständigt nya berättelser så det är inte längre 41 berättelser utan fler.

Intäkterna från boken går till stiftelsen Teskedsordens arbete för att öka tolerans och respekt människor emellan.

Tack för re.exet till Teskedsorden.

 

Advertisements

2 thoughts on “Inte en främling

  1. […] Inte en främling – Teskedsorden 17-20/6  173s (rec.ex) […]

  2. […] Inte en främling – Teskedsorden  (rec.ex) […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s