Katitzi & Katitizi och Sving

IMG_6969[1]

Katitzi handlar om den romska flickan Katitzi som är på ett barnhem. Hon vet inte ens om att hon är rom förrän ett av det andra barnen hör barnhemmets föreståndarinna säga att Katitzi är en zigenare.

Katitzi är omtyckt av alla de andra barnen på barnhemmet förutom av Ruttan som alltid skvallrar på Katitzi. Katitzis pappa John Taikon kommer till barnhemmet för att hämta hem henne, men det blir en ganska stor chock för henne. De bor ju i tält året om, hon har flera syskon och pappan är omgift med en riktigt elak tant.

Som tur är har hon sina ädre syskon Paul, Rosa och Lena. Pappa John är  det väl egentligen inget större fel på förutom att han är så mesig mot sin fru som får behandla hans barn så illa. Hon bryr sig bara om sina egna barn.

Alla syskonen arbetar på pappans tivoli och får inte gå i skolan för elaka lärare och rektorer. Dessutom blir de bortkörda från byn.

Katitzi och Sving

Det har hunnit bli 1940 och andra världskriget rasar ute i Europa. Pappa Taikon är orolig. Han har fått altt svårare att få tillstånd av bypoliserna att slå sig ner med tivolit. Ofta får de lov att stanna någon vecka men körs bort tidigare ändå.

Katitzi och Lena skickas ensamma till Umeå för att sälja förtennade bunkar mitt i smällkalla vintern. När de fått hjälp av stadens polis att hyra ett rum får de det riktigt bra. Inge tant som slår dem hela tiden. Men tillslut slösar det bort en massa pengar på bio och pappa Taikon blir orolig och skickar upp Rosa för att leta reda på dem.

När de kommer tillbaka göra tanten allt för att få pappa Taikon att gifta bort Rosa trots att hon bara är 14 år. Naturligtvis går han med på det och flickorna förlorar den enda mamman de haft

Jag förstår inte varför jag inte läst Katitziböckerna förut. De är ju riktigt bra och man får en bra inblick i hur livet var för romer i Sverige runt andra världskriget. Jag blir så arg när jag läser böckerna. Hur människor behandlas och framförallt hur barnen behandlades.

Jag kommer att läsa vidare i serien.  Och jag kommer nog att läsa boken för min klass när de går i tvåan.

Advertisements

2 thoughts on “Katitzi & Katitizi och Sving

  1. […] Katitzi – Katarina Taikon 3/6  170s (bibliotek) […]

  2. […] Katitzi – Katarina Taikon  […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s