The Duff

IMG_7053

Bianca är sjutton år och brukar följa med sina bästa vänner Casey och Jessica till The Nest. The Nest är som en nattklubb för ungdomar, där det naturligtvis inte säljs någon alkohol.
Medan hennes vänner dansar sitter Bianca i baren och dricker Cherry Coke medan hon pratar med bartendern Joe.

En kväll kommer skolans manwhore (Biancas formulering) fram till henne och vill ha hennes hjälp att komma i kontakt med Casey och Jessica. Anledningen är att Casey och Jessica är snyggingar och Bianca är deras DUFF, Designated Ugly Fat Friend. Alltså den mindra snygga kompisen i gänget. Enligt Wesley finns det en DUFF i alla kompisgäng. Den som är the Duff behöver inte ens vara ful, bara mindre attraktiv än sina vänner.

Bianca blir ursinnig på Wesley och kastar Cherry Coke i ansiktet på honom. Men hon kan inte glömma vad han sagt. Tillslut övertygar hon sig själv om att det är så det ligger till. Inte undra på att Toby Tucker som Bianca haft en crush på inte lagt märke till henne. När hon sedan hör att Toby haft en flickvän i 1,5 år blir hon ännu mer nedslagen.

Dessutom har fått problem hemma. Hennes föräldrar verkar vara på väg mot en skilsmässa. Mamman håller sig borta  under längre och längre perioder på sina förläsningsrundor medan pappan sticker huvudet i sanden och vägrar inse vad som är på väg att hända. När mamman sedan skickar hem skilsmässopapper rasar allt och pappan som är nykter alkoholist..

Bianca blir satt i par med Wesley på engelskan då The Scarlet Letters ska dissekeras. Egentligen skulle de arbeta på uppgiften hemma hos Bianca, men hennes pappa har tagit sig ett återfall, så det får bli hos Wesley istället. Det slutar med att Bianca och Wesley ligger med varandra. Bianca känner sig genast mycket bättre och de fortsätter att vara KK i största hemlighet.

Boken är faktiskt mycket bättre än vad jag trodde. Den är rolig och Bianca är en tjej med skinn på näsan. Jag har sett filmen som är väldigt löst baserad på boken. Typiskt amerikansk ungdomsfilm. Jag tyckte om att boken inte var så tillrättalagt som YA-böcker tenderar att vara. Här ligger folk med varandra, det dricks alkohol och det svärs.

Författare är Kodi Kepling och hon var 17 år när hon skrev boken. Lite kanske det märks i beskrivningen av föräldrarna och deras problem, men jag är ändå imponerad.  Jag trodde boken skulle vara ytlig och smårolig, men den var faktiskt riktigt bra.

Advertisements

2 thoughts on “The Duff

  1. […] The Duff – Kody Keplinger 22-23/7  300s (egen, läst på Kindle) […]

  2. […] The Duff – Kody Keplinger […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s