Hylltömning 2016: Februari

IMG_1489[1]

Jag är ju med i Nellons bokbloggs #hylltömning2016 . I februari fick vi som utmaning att läsa vår 8:e och vår 16:e olästa bok.

Pack Men av Alan Bissett handlar om några barndomskompsar i 27-28 årsåldern som ger sig ut på en riktig grabbresa. De ska åka till Manchester och se Glasgow Rangers FC spela  UEFA cupfinal. Det är den största folkvandringen till England från Skottland i modern tid.

Alvin som varit borta från hemstaden Falkirk sedan han gav sig iväg till college är berättaren. Med på resan i folkabussen är hans vän Dolby med sonen Jack och Frannie som också är en av hans gamla vänner. Frannie har alltid varit något v en översittare och alla glider tillbaka i sina gamla roller. I alla fall till en början. Men sedan börjar det hända grejer!

Boken var lite svår att komma in i till en början. Den är skriven på dialekt, skotsk dialekt. Det är tur att jag läst Diana Gabaldons Outlander-serie och framför allt att jag sett tv.serien. Nu fick jag till en början läsa vissa meningar högt för att förstå.

Boken fick 4 stjärnor på Goodreads. Tydlien finns den en tidigare bok som handlar om samma personer, Boyracers heter den.

Stone Arabia av Dana Spiotta handlar om två syskons relation. Denise och Nik Kranis är nu i slutet av 40-årsåldern. De växte upp i Los Angeles under det sena sjuttiotalet och tidiga åttiotalet.Nik har alltid varit en artist/konstnär som alltid skrev musik och hade ett band. Men de senaste 25-30 åren har han bara kapat musik för en väldigt liten krets. Han dokumenterar maniskt allt han gör i sin krönikor. Men det är en påhittad verklighet.

Denise är Niks största och mest stödjande fan. Hon är den som håller NIk uppe och som får hans liv att nästan fungera. Hon har också ett stort ansvar för deras åldrande mor som är dement.Denise är livrädd för att bli dement och gör en massa minnesövningar för att hålla sin hjärna skarp.

När Denises dotter Ada böjar göra en dokumentärfilm om sin begåvande men underliga farbror ställs allt på sin spets.

Boken var fascinerande. Men också väldigt sorglig. Denise har ju mer eller mindre gett upp sitt eget liv för att kunna stötta brodern. Hon har skulder upp över öronen. Hon har aldrig fått ett förhållande att fungera.

Jag gav boken  tre stjärnor på Goodreads. Den var lite seg att läsa, men intressant.

Båda böckerna har jag fått genom the English Bookshops bokklubb.

 

Advertisements

One thought on “Hylltömning 2016: Februari

  1. […] Pack Men – Alan Bissett 23-25/2 263s (egen) […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s